LIVE TEXT | Război în Ucraina. 86% din școlile aflate în regiunea Kievului au adăposturi anti-bombe. Oficialii ucraineni nu au voie să plece din țară

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 86% din școlile aflate în regiunea Kievului au adăposturi anti-bombe. Oficialii ucraineni nu au voie să plece din țară

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, că a semnat un decret prin care le interzice oficialilor ucraineni să părăsească țara cu alte scopuri decât pentru afaceri oficiale.

Foto Profimedia

UPDATE 06:00 Rușii întăresc liniile de front din Ucraina cu zeci de mii de noi soldați

Forțele armate ruse își întăresc liniile de front din Ucraina cu zeci de mii de noi soldați în ultimele luni. Un înalt oficial american spune că totuși aceste întăriri nu au ajutat Rusia să încline balanța în favoarea sa pe frontul de luptă. Se pare că noii soldați trimiși pe front sunt pros echipați și slab antrenați.

Șeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, a declarat vineri că forțele ruse au suferit peste 100.000 de pierderi de la începerea războiului pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 05:00 Soţia comandantului Regimentului Azov cere eliberarea soldaţilor ucraineni luați ostatici de ruși

Soţia lui Denys Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, cere eliberarea eroilor aflați în captivitate rusă. De asemenea, ea cere ca aceștia să fie sprijiniți pentru reabilitare. Ea a vorbit și despre curajul de care au dat dovadă apărărtorii din Mariupol care au arătat întregii lumi de ce sunt capabili atunci când cred în libertatea și în propria Patrie.

"Îi rog pe toţi să depună toate eforturile şi să participe la eliberarea Eroilor din captivitate, să sprijine familiile celor căzuţi, să-i sprijine pe cei care se întorc din captivitate, care au nevoie de reabilitare. Apărătorii din Mariupol şi combinatul siderurgic Azovstal au arătat lumii întregi de ce sunt capabili cei care cred în Patrie şi în libertatea ei. Cei care nu vor trăda niciodată vor lupta până la sfârşit, pentru fiecare bucată de pământ ucrainean. Şi, ştiţi, este important să înţelegeţi: cei vii trebuie să lupte pentru cei căzuţi, cei sănătoşi - pentru cei răniţi, iar cei liberi - pentru prizonieri", a declarat Kateryna Prokopenko în cadrul Forumului de Securitate de la Kiev, relatează news.ro .

Cartier rezidențial din regiunea Donețk lovit de invadatorii ruși. O persoană și-a pierdut viața, alte două au fost rănite

Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei regionale de stat din Doneţk, a scris pe Telegram că invadatorii ruși au lovit cu rachete un cartier rezidențial din regiunea Donețk. Mai multe blocuri au fost avariate, iar alimentarea la rețeaua de electricitate și gaz din zonă au fost întrerupte.

În urma bombardamentelor, o persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite după ce rușii au tras asupra unei case în care se afla o familie numeroasă.

UPDATE 02:00 86% din școlile aflate în regiunea Kievului au adăposturi anti-bombe

Oleksiy Kuleba, șeful Administrației Militare Regionale din Kiev, a declarat că 1.085 de adăposturi anti-bombe au fost înființate în școlile din regiunea Kievului. Astfel, 86% dintre școlile și grădinițele aflate în regiunea Kiev au acum adăposturi anti-bombe.

”Un total de 1.085 de adăposturi au fost deja înființate în instituțiile de învățământ din regiunea Kiev”, a declarat Oleksiy Kuleba.

Rușii îi ordonă ambasadorului estonian să părăsească țara

Conducerea de la Kremlin expulzează primul ambasador, de la începutul invaziei Ucrainei de anul trecut. Ambasadorul Estoniei în Rusia a primit ordin să părăsească țara până pe 7 februarie.

Ministerul rus de Externe a afirmat că Estonia a "distrus în mod intenţionat" relaţiile cu Moscova.

"În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat.", se arată în declarația ministerului rus de externe, potrivit news.ro .

UPDATE 00:00 Zelenski le interzice oficialilor să călătorească în străinătate în scopuri neoficiale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, că a semnat un decret prin care le interzice oficialilor ucraineni să părăsească țara cu alte scopuri decât pentru afaceri oficiale.

„Oficialii nu vor mai putea călători în străinătate pentru vacanță sau pentru orice alt scop neguvernamental”, a spus Zelenski în discursul său zilnic de seară, relatează CNN .

Noua lege se aplică atât oficialilor guvernamentali, cât și a celor care lucrează la diferite niveluri de administrație locală precum ofițeri de drept, deputați, procurori și cei care trebuie să lucreze pentru țară și în țară.

„Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara serviciului de stat”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 21.19 Sistemele Patriot din Germania au ajuns în Polonia: „Am văzut cât de rapid se poate extinde războiul”

Germania a trimis luni către Polonia două din cele trei unităţi de rachete antiaeriene Patriot care vor contribui la apărarea teritoriului polonez, transmite Reuters.

Rachetele urmează să fie instalate la Zamosc, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Detalii aici

Sisteme Patriot in drum spre Polonia FOTO Profimedia jpg

FOTO Profimedia

UPDATE 20.27 „Acesta nu-i război, este iadul!”. Noi conversații sinistre ale rușilor, interceptate de Ucraina VIDEO

Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a interceptat noi apeluri telefonice ale militarilor ruși. Apelurile telefonice arată cât este de dramatică situația de pe front, relatează Bild.

Într-o conversație interceptată de GUR, un militar care a luptat în Ucraina în ultimele două luni i-a mărturisit unui prieten că „acesta nu este război, acesta este iadul! Nu avem provizii, trăim ca niște câini aruncați într-o groapă”. Detalii aici

UPDATE 19.03 Lavrov: „Ce se întâmplă în Ucraina este un război aproape real între Rusia și Occident”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, luni, Occidentul că încearcă „să distrugă tot ce este rusesc, de la limbă la cultură, care există în Ucraina de secole”, relatează The Telegraph și TASS. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă